Барашівська громада
Житомирська область, Звягельський район

Законопроєкт 5344 створює нові можливості для працевлаштування людей з інвалідністю

Дата: 17.02.2023 11:05
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

Існуюча система працевлаштування осіб з інвалідністю, яка ґрунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій, не є ефективною. В результаті, в Україні офіційно працевлаштовано лише 16% людей з інвалідністю, тоді як в Європі цей показник сягає понад 55%.

 

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону “Єдині Новини” розповіла про новації законопроєкту 5344, метою яких є забезпечення людей з інвалідністю на гідну працю.

 

За її словами, розроблений Мінсоцполітики законопроєкт 5344 вже знаходиться на розгляді в Парламенті. Обговорення у першому читанні можна очікувати до кінця лютого, а в цілому – у другому кварталі 2023 року.

“Перш за все, законопроєкт 5344 покликаний збільшити інклюзію в суспільстві, зробити умови рівними для всіх. Бо сьогодні маємо ситуацію, коли – переважно у приватному бізнесі – діє квота для працевлаштування людей з інвалідністю. І якщо вона не виконана, приватний сектор сплачує раз в рік так звану “адміністративну господарську санкцію”. І є вже дуже багато випадків її обходу і несплати, роботодавці бояться працевлаштовувати людей з інвалідністю бо не знають, як це робити, немає системного супроводу і допомоги, щоб адаптувати таку людину в колективі”, – пояснила очільниця Міністерства соціальної політики.

Законопроєкт 5344 передбачає скасування цієї практики і пропонує три варіанти для роботодавців:

 

– платити безумовний цільовий внесок, на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;

 

– самому брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;

 

– купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю.

 

Таким чином, акцент ставиться на забезпеченні гідних умов роботи людей з інвалідністю, накопиченні ресурсу і розширенні підтримки соцпідприємств.

 

Ще однією проблемою, яку вирішує законопроєкт 5344, є неможливість підтримки державою підприємців, які наймають людей з інвалідністю, але їх засновники не є громадські організації.

“Сьогодні, за законом, підтримка від держави можлива лише якщо засновником є громадська організація. Тож ми знімаємо це обмеження і кажемо: будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у свій штат, може розраховувати на підтримку, на пільги. Соціально орієнтований бізнес створюватиме нові, соціально захищені робочі місця”, – наголосила Оксана Жолнович.

Вона додала, що під час розробки законопроекту та створення нових послуг вивчався і позитивний закордонний досвід, зокрема Польщі.

 

Соціальний супровід буде закуповуватися як послуга у громадських організацій, у компаній-надавачів і у приватних агентств зайнятості. Для цього держава формує спеціальний фонд коштів, які спрямовуватимуться виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Вже сформовано стандарт і вимоги до критеріїв та освітніх компетенцій людей, які будуть надавати супровід.

Інформація з сайту Житомирської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь